Selvbyggerlandsbyen Friland: - et eksempel på social innovation - Røjkjær Rasmussen, Jan Erik (Tidsskrift for Social Innovation & Transformativ Entreprenørskabsdidaktik (SITE), 2025)
I dette kapitel kan du læse om selvbyggerlandsbyen Frilands erfaringer med at leve gældfrit og bæredygtigt, drive egen virksomhed og bygge sit eget hus i et forpligtende fællesskab. Gennem feltarbejde, interviews og deltagende observationer undersøger forfatteren, hvordan Friland fungerer som et socialt innovationsprojekt uden offentlig støtte, funderet i fire centrale værdier: selvbyggeri, bæredygtighed, gældfrihed og iværksætteri. Kapitlet analyserer frilændernes entreprenørielle praksisser, værdimæssige konflikter og fællesskabsdynamikker og diskuterer, hvordan erfaringerne fra Friland kan skaleres. Der introduceres tre former for skalering: ud (replikering), op (politisk indflydelse) og i dybden (værdimæssig forankring). Friland fremstår som et laboratorium for alternative livsformer, hvor eksistentielle, sociale og økonomiske spørgsmål foldes ud i praksis. Artiklen problematiserer samtidig grænserne for overførbarhed af sådanne initiativer og insisterer på en kontekstnær, værdibevidst tilgang til social innovation.