”Paulitics” – politik, aktivisme, fodbold og fællesskab: Perspektiver på dannelse og social innovation i St. Pauli FC, Hamburg - Dybdahl Bilenberg, Frederikke; Hornbæk Frostholm, Peter (Tidsskrift for Social Innovation & Transformativ Entreprenørskabsdidaktik (SITE), 2025)
Nærværende kapitel udspringer af et gryende etnografisk feltarbejde i St. Pauli distriktet i Hamburg, Tyskland, hvor også bydelens lokale fodboldhold St. Pauli FC, der til dagligt huserer i 2. Bundesliga, har hjemmebane. I projektet, som dette feltarbejde hører til i, undersøger vi, hvordan spor af dannende interventionsformer og mellemkomster kommer til syne i private fodboldorganisationer, og hvilken betydning dette mulige pædagogiske arbejde får for fodboldklubbernes sociale og samfundsmæssige forankring i lokalmiljøerne. I dette kapitel interesserer vi os derfor i særdeleshed for, hvordan St. Pauli som både bydel og fodboldklub sætter spor i de mennesker, der bebor området og bruger fanklubben eller er til stede på lægterne weekend efter weekend. Netop her erfarer vi, hvordan stedet emmer af værdier, der konnoterer disse menneskers lokale tilhør og bliver til en form for dannelse, der tager bo i disse menneskers krop og bevidsthed og dermed bidrager til disse menneskers korpus af forståelse, deres handlingsrepertoirer og deres måde at være i verden på.