Språk i fokus: Svenska - Lindgren, Birgitta (Sprog i Norden, 2010)
Svenska är det största språket i Norden, alltså det språk som har flest talare. I denna artikel beskrivs svenskan främst i förhållande till de närbesläktade språken danska och norska. Likheterna mellan de skandinaviska språken danska, norska och svenska är så stora att de ur lingvistisk synvinkel lika gärna kunde kallas dialekter eller varieteter av samma språk. Men av politiska skäl har de kommit att betraktas som skilda språk med egna standardspråk och egna skriftspråk. Likheterna mellan språken varierar beroende på vilken språklig nivå man ser på. Rent generellt kan man säga att danskan och norskan, i synnerhet bokmål, har mer gemensamt, i synnerhet inom ordförrådet, än svenskan har med något av de andra två språken.