En språkpolitik för ett flerspråkigt tillgängligt internet - Domeij, Rickard (Sprog i Norden, 2010)
Hur utformar man en språkpolitik som också tar hänsyn till språksituationen på internet? Det är en aktuell fråga mot bakgrund av den ökade Internetanvändningen och den språkpolitiska utveckling som skett i Sverige, liksom i övriga nordiska länder, under senare år. De språkpolitiska målen och den sedan 1 juli 2009 gällande språklagen, vad kan de tänkas få för betydelse för språkanvändningen på internet? Det är en fråga som jag ställer mig i en aktuell utredning om språksituationen på Internet i ett samarbete mellan Språkrådet i Sverige och Institutet för internetinfrastruktur. Utredningen kommer att resultera i en rapport som ska ge en bild av det aktuella läget och ge förslag på åtgärder för att förbättra det. Som vi kommer att se får detta konsekvenser för hur vi bedriver språkvård i Sverige och andra nordiska länder. Fokus i den här artikeln ligger på behovet av flerspråkigt tillgänglig information i kommunikationen mellan myndigheter och medborgare – en viktig del i utformningen av en språkpolitik för internet. Varför är det då viktigt med flerspråkig information och vad kan språkvården göra åt saken? Till att börja med ser vi hur internationaliseringen och datoriseringen förändrat villkoren för kommunikation i samhället idag. Språken och språkbehoven blir fler. Tekniken ger nya möjligheter, men ställer också högre krav på digital och språklig kompetens. Det skapar klyftor som riskerar att ställa många utanför samhället. Och det är här arbetet med tillgänglig information för alla med hänsyn till olika språk och språkliga behov kommer in. Men vi börjar med språksituationen.