En ordbog uden ord - Lemmatiseringsproblemer i en tegnsprogsordbog - Kristoffersen, Jette Hedegaard; Troelsgård, Thomas (Sprog i Norden, 2010)
Ordbog over Dansk Tegnsprog beskriver dansk tegnsprog (DTS), men er ikke en etsprogsordbog i gængs forstand. Der er således ingen betydningsdefinitioner, men i stedet danske ækvivalenter, som i en tosprogsordbog mellem dansk tegnsprog og dansk. Ordbogen er dog ”skæv”, idet der fokuseres på tegnsprog; alle henvisninger, eksempelsætninger, oplysninger om brugsrestriktioner og så videre vedrører dansk tegnsprog. Ordbogen kan måske bedst klassificeres som en envejsordbog fra dansk tegnsprog til dansk, tilføjet muligheden for opslag den anden vej. Ordbogens blandingskarakter og det faktum at de to involverede sprog udtrykkes via forskellige medier (visuelt over for talt/skrevet), rejser en række særlige problemer, blandt andet vedrørende lemmarepræsentation og lemmatiseringsprincipper. Vi vil i det følgende se på nogle af disse problemer, og præsentere de løsninger vi har valgt i Ordbog over Dansk Tegnsprog. Artiklens eksempler på tegn og sætninger kan ses i ordbogen, der er frit tilgængelig på: www.tegnsprog.dk.