Kan skoltsamiskan revitaliseras? - Ruppel, Klaas (Sprog i Norden, 2010)
Man har uppskattat att 90 procent av världens nuvarande ungefär 6 000 språk kommer att försvinna under det pågåendet seklet. Utan ett medvetet revitaliseringsarbete kommer skoltsamiskan att vara ett av de språk som dör ut. Skoltsamiskan är ett östsamiskt språk, och liksom enaresamiskan, som är ett västsamiskt språk, talas det praktiskt taget bara i Finland. Av de samiska språken talas också nordsamiska i Finland. Under förra seklets sista decennier var det allt färre skolsamiska barn som lärde sig skoltsamiska av sina föräldrar. Ett språk kan dock bevaras endast genom att det förs vidare till den yngre generationen.