Utfordringer i nordsamisk språkrøkt - Vuolab-Lohi, Kaarina (Sprog i Norden, 2010)
Samisk ble tatt i bruk i skrift allerede på 1600-tallet, men først i løpet av de siste tiårene har samiskens offisielle status og den sterke nordiske samhørigheten samer imellom økt bruken av språket i skrift og i offisielle sammenhenger. Situasjonen for de samiske språkene er ustabil, og de er alle svært sårbare. Sterkest stilling i dag har nordsamisk. Selv om de samiske språkene forener samer over landesgrensene, lever og utvikles språkene under påvirkningen av henholdsvis norsk, svensk, finsk og russisk. Nordsamisk normering og språkrøkt står overfor store utfordringer. Påvirkning fra nasjonalspråkene ser man stadig oftere på alle nivåer av språket: terminologi og ordtilfang, setningsbygning og morfologi.