Färre förskolor för teckenspråkiga barn - Lyxell, Tommy (Sprog i Norden, 2012)
Språkrådet undersökte hösten 2010 döva och hörselskadade barns tillgång till svenskt teckenspråk i förskolan. Vi fann att förskolor för teckenspråkiga barn blivit färre samt att många förskolor, istället för att använda svenskt teckenspråk, använder teckenstöd till talat språk. Detta går tvärs emot de mål som formuleras i språklagen: det svenska teckenspråket ska skyddas och främjas i det svenska samhället.