Modersmålsundervisning – på barrikaden och i marginalen - Spetz, Jennie (Sprog i Norden, 2012)
I Sverige är möjligheterna för elever med andra modersmål än svenska att få undervisning i sitt modersmål större än i de övriga nordiska, och de flesta europeiska, länder. Men jämsides med den officiella positiva hållningen till sådan undervisning finns en negativ folkopinion och ute i skolorna har ämnet modersmål låg status och en marginaliserad position. I en jämförelse mellan insändare i dagstidningar under 1990-talet och 2000-talet framgår att diskussionen sett likadan ut under lång tid. Modersmålsundervisningen har för den breda allmänheten blivit en symbol för åsikter om invandring och integration, brännbara ämnen som är känsliga att föra fram offentligt. Men ämnets utsatta position bör också ses i ljuset av den enspråkighetsnorm som fortfarande råder i undervisningsväsendet och i samhället i stort.