Sprogtester og islandsk statsborgerskab - Kristinsson, Ari Páll (Sprog i Norden, 2012)
De sidste to årtier er sprogtester i forbindelse med ansøgninger for statsborgerskab blevet stadig mere almindelige i europæiske lande. I 2009 blev de også indført i Island. Sprogtester for statsborgerskab har blandt anden en gatekeeping- funktion som ikke nødvendigvis er helt åbenbar. De islandske myndigheders eksplicitte og dokumenterede begrundelser for de nye sproglige krav gik udelukkende ud på at understrege hvor fordelagtig det er for indvandrere at beherske nationalsproget godt. Sprogtestenes sværhedsgrad ligger”kun” på niveauet CEFR A-1(–A-2), og man kan godt bestå selv om man fx ikke kan skrive noget islandsk. Gennemsnitlig 94 % bestod testene i 2009–2010.