Den islandske navnelov - Bernharðsson, Haraldur (Sprog i Norden, 2008)
Den nugældende navnelov i Island, lov nr. 45 fra 1996, trådte i kraft den 1. januar 1997. Loven gør krav om fonologisk og morfo lo gisk til pasning af navne af udenlansk oprindelse og islandsk ret skrivn ing. Loven fortsætter også et forbud mod optagelsen af nye efter navne som har været en del af islandsk navnelovgivning fra 1925, men indfører en ny kategori af navne, mellemnavne, som ikke har været tilladt i tid lige re navne lov i Island. I den islandske patronymtradition vælger man at bære sin fars eller sin mors fornavn som patronym, og langt de fleste bærer deres fars navn. En af nydannelserne i den nugældende navne lov er at det ikke længere er nødvendigt at vælge enten sin fars fornavn eller sin mors fornavn som patronym; nu er det muligt at bære to patrony mer og dermed begge forældres fornavn. Efter en kort historisk oversigt om islandsk navnelovgivning beskrives her nogle af de vigtigste artikler i den nugældende lov: om personnavneudvalget og navnelisten, om fornavne, om mel lemnavne, om patronymer og om islandske statsborgere af uden landsk oprindelse og deres ret under den is landske navnelov.