Om å lage norske avløserord. Rapport fra et dypdykk i Ordsmia - Graedler, Anne-Line (Sprog i Norden, 2009)
Artikkelen er en presentasjon av en masteroppgave (Torp 2007) som tar for seg det norske Språkrådets nettbaserte diskusjonsforum for avløserord, Ordsmia. Torp (2007) har analysert samtlige diskusjonsinnlegg i perioden 2000–2007 for å finne ut hva slags prinsipper deltakerne i forumet legger til grunn i sine diskusjoner. Hun finner at det legges stor vekt på relasjonen mellom importordenes og avløserordenes denotative betydning, og formlikheten mellom importord og avløserord, mens avløserordenes praktiske funksjonalitet i norsk ofte får for lite oppmerksomhet. Dette forholdet kan også være noe av svaret på det andre hovedspørsmålet hun stiller i oppgaven, nemlig hvorfor svært få av forslagene til avløserord som kommer ut av diskusjonene i Ordsmia ser ut til å få noe liv utenom dette forumet. Artikkelen er en replikk til Pia Jarvads foredrag på det nordiske språkmøtet i Helsingør.