Tänk om ... Handlingsprogram för svenskan i Finland - Tandefelt, Marika (Sprog i Norden, 2006)
Hösten 2003 lanserade Svenska språknämnden i Finland ett förslag till handlingsprogram för svenskan i Finland. I denna artikel presenteras de tankar och värderingar som ligger till grund för programmet. Den första utgångspunkten är att svenskan i Finland är ett komplett och samhällsbärande språk och att det är viktigt att det förblir så. Den andra är att svenskan i Finland är en varietet inom det svenska riksspråket, även om det samtidigt är nationalspråk i Finland vid sidan av finskan. Den tredje är att det bästa sättet att vårda ett språk är att använda det och att bristande användning av svenskan i Finland är det värsta hotet mot dess existens. Den fjärde är att arbetet för ett språk inte innebär arbete mot ett annat. Det måste alltså vara legitimt för en minoritet att aktivt bevara sitt språk.Artikeln mynnar ut i ett konstaterande att kärnan i den finlandssvenska minoriteten är språket. Utan det gemensamma språket assimileras minoriteten med majoriteten. Handlingsprogrammet är utlagt på www.kotus.fi/svenska.