Språk(teknologi) är nyckeln till (artificiell) intelligens och rättvisa - Tiedemann, Jörg (Sprog i Norden, 2022)
Vårt samhälle är fullt av ogjorda översättningsjobb. Utan teknologiska lösningar finns det helt enkelt ingen möjlighet att kunna hantera den gigantiska mängd information som borde göras tillgänglig för alla. I artikeln presenteras initiativ som bygger på öppna och säkra översättningsverktyg som beaktar användarnas integritet. Vårt samhälle måste stödja sådana, för att skapa rättvisa utan exploatering, och för att erbjuda tjänster på lika villkor även till mindre kommersiellt intressanta minoriteter.