Svenska ortnamn i Finland i internationellt perspektiv - Reuter, Mikael (Sprog i Norden, 2008)
Finland är långt ifrån det enda land i världen där en stor del av orterna har namn på två eller flera språk. Men av historiska skäl och tack vare den officiella tvåspråkigheten har de svenska ortnamnen i Finland en starkare ställning och större synlighet än de minoritetsspråksnamn man stöter på i andra länder. Svenska ortnamn finns inte bara inom områden med svensk majoritet eller ett starkt svenskt mindretal, utan också i områden där finskan dominerar och i enspråkigt finska områden. De svenska ortnamnen i Finland kan därför inte betraktas som exonymer, alltså namn som används i ett visst språk för en geografisk plats utanför det område där språket har officiell status. De är jämställda med de finska namnen, och i många fall ursprungliga i förhållande till dem.