Persontecken inom teckenspråket - Hedberg, Tomas (Sprog i Norden, 2008)
Vid sidan av det vanliga namnet kan personer inom dövvärlden, både döva och hörande, ha s.k. persontecken. Detta persontecken är i motsats till vanliga namnet helt unikt. Det kan utgå från utseende, beteende, yrke m.m. En lärare som hade en frisyr i form av en hårrulle fick hårrulle som persontecken, en elev som var vig som en apa fick apa som persontecken, en person som arbetat på en tändsticksfabrik fick tändsticka som persontecken. Man ”döps” inte till sitt persontecken av sina föräldrar som hittar på dessa, inte heller hittar man på sitt eget tecken, utan det är omgivningen, speciellt kamraterna som kommer på dem. Även kända personer utanför dövvärlden kan få persontecken. Napoleon tecknas inte oväntat med den typiska armposen. Tomas Hedberg, som själv är döv, har gått igenom persontecknen för över 2 000 personer från 1980-talet och fram till våra dagar. Hans eget persontecken är den som antecknar, eftersom hans kamrater tyckte att han var flitigare än andra på att anteckna.