Svenska i toppen och i blåsväder. Om svenskundervisningen i finska skolor - Lehti-Eklund, Hanna (Sprog i Norden, 2012)
Denna artikel handlar om en undersökning av praktikerna i undervisningen av svenska som främmande språk i finska grundskolor och gymnasier. Undersökningen som har genomförts inom projektet Svenska i toppen baserar sig på intervjuer av elever och lärare samt berättelser skrivna av elever. Resultaten visar att trots en relativt negativt laddad mediedebatt ter sig helhetsbilden av vardagen i svenskundervisningen som positiv. De flesta elever ställer sig positiva eller neutrala till svenskundervisningen. Motivationen för att vilja lära sig svenska skapas lokalt av läraren och eleverna tillsammans i klassrummen och i skolan. Det är också viktigt att skolmiljön stöder lärare och elever i deras arbete.