Från Ehrenstråle till Eaglewing. Om svenska personnamnsregler - Brylla, Eva; Entzenberg, Sonja (Sprog i Norden, 2008)
Med utgångspunkt i 1901 års namnförordning och 1963 års personnamnslag diskuteras 1982 års personnamnslag, dess verkningar och påverkan på svenskt namnskick av idag. Medan tidigare lagstiftning dominerats av det allmännas intresse för namnstabilitet, kommer i 1982 års lag till uttryck en ökad frihet för den enskilde ifråga om namnval. En fråga som står i förgrunden är det så kallade lämplighetskravet på svenska efternamn. Uttolkningar av lagtexten har inneburit stora förändringar i det svenska namnskicket. Från språkforskarnas sida har ställts frågan om inte myndigheterna i alltför hög utsträckning styrt utvecklingen genom administrativa åtgärder och beslut, som byggt på en godtycklig tolkning av namnlagen.