Språkpolitiska konsekvenser av importordsprojektet - Josephson, Olle (Sprog i Norden, 2009)
De nordiska språksamhällena har kommit närmare varandra de senaste årtiondena om man ser till bruk av importord och attityder till dem, liksom till den språkpolitik som utvecklas i varje land. Samtidigt ska man ha klart för sig att flertalet nordbor inte bär på en genomtänkt språkideologi. Importorden är ingen språkpolitisk nyckelfråga, och man kan förhålla sig olika till dem, men diskussionen kring dem kan användas för att stärka språklig medvetenhet. Nordiska språkvårdare och språkpolitiker bör vidare utveckla likheterna i nationell språkpolitik, underlätta den internordiska kommunikation som växer för var dag och ägna stor uppmärksamhet åt folkbildning och opinionsbildning.