Funktion eller kultur – vad ska svensk språkpolitik syfta till? - Melander, Björn (Sprog i Norden, 2006)
Propositionen om en samlad svensk språkpolitik (Bästa språket) har nyligen lagts fram.Den bygger på det omfattande betänkandet Mål i mun, som presenterades 2002. I denna artikel ska jag ge några synpunkter på den svenska språkpolitiken och beskriva de fyra huvudmålen som ställts upp för denna. Jag tar också upp de argument som framförts i debatten om en svensk språkpolitik, och försöker relatera dessa ståndpunkter till olika perspektiv på språk: som ett individuellt eller kollektivt fenomen, och som en kulturell eller funktionell företeelse.