Metaforen og kognition - i et Peirciansk lys - Sørensen, Bent; Thellefsen, Torkild; Moth, Morten (Signs - International Journal of Semiotics, 2010)
C. S. Peirce formulerede ingen teori om metaforen. Men han fremsatte en række bemærkninger om tropen, som antyder, at han forstod denne, som værende en central betydningsdannelsesmekanisme, der gennemtrænger bevidstheden og erkendelsen. Nedenfor vil vi forsøge, at skitsere en mulig forbindelse mellem metaforen og erkendelsen i et peirceansk lys. Vi forstår den peiceanske metafor som rodfæstet i den abduktive form for inferens; metaforen indgår i en intrikat relation mellem erfaringen, kroppen, tegnet, og gætte-instinktet, som en semeiotisk mekanisme, der kan afstedkomme nye indsigter.