Efterretning, hybride trusler og tillid - Vrist Rønn, Kira; Hartvigsen, Melanie Sofia; Ördén, Hedvig (Samfundsøkonomen, 2025)
Artiklen analyserer, hvordan danske efterretningstjenester kan opretholde offentlig tillid i en tid præget af hybride trusler, øgede beføjelser og faldende autoritetstro. Tillid er afgørende for demokratisk legitimitet, men hemmeligholdelse og skandaler udfordrer den. Behovet for begrundet tillid baseret på indsigt frem for blind tillid fremhæves som centralt, og to væsentlige pointer diskuteres: øget kommunikation og civilsamfundsinvolvering samt styrket demokratisk kontrol og ansvarlighed. Artiklen peger på risici ved samskabelse og selektiv offentliggørelse, som kan skabe utydelige ansvarlighedsstrukturer, og konklusionen understreger, at åbenhed, debat og klare rammer er nødvendige for at sikre legitimitet og modvirke destabilisering i et komplekst trusselsbillede.