Det svenske EU-formandskab 2023: en nedtonet affære, som leverede resultater i Bruxelles - Bengtsson, Louise; Johansson, Markus (Samfundsøkonomen, 2025)
Det svenske formandskab i foråret 2023 var Sveriges tredje siden landets indtrædelse i Unionen i 1995. Sikkerhedsspørgsmål, med Ruslands fuldskalainvasion af Ukraine og dens vidtrækkende konsekvenser, dominerede dagsordenen og udgjorde Sveriges vigtigste prioritet. Artiklen konkluderer, at den forhandlingsorienterede og Bruxelles-baserede arbejdsmetode førte til et effektivt, men også relativt ubemærket, formandskab. I denne sammenhæng kritiseres regeringen for ikke i tilstrækkelig grad at have arbejdet for at synliggøre Sverige i EU og EU i Sverige under formandskabsperioden. Desuden blev Sveriges rolle som neutral mægler sat på prøve i enkelte spørgsmål vedrørende skovsektoren.