Fællesskabets tjener eller national interessevaretager? EU-formandskabet i teoretisk belysning - Blom-Hansen, Jens; Kjærgaard Egendal, William (Samfundsøkonomen, 2025)
Forskningen om det roterende EU-formandskab har ikke afklaret, om formandskabet er en rent praktisk rolle, eller om det giver mulighed for at påvirke Ministerrådets beslutninger. I denne artikel prøver vi at komme sagen lidt nærmere ved at anlægge et teoretisk perspektiv. Vi vurderer EU-formandsrollen ud fra henholdsvis rationel institutionalisme og sociologisk institutionalisme. Undervejs inddrager vi Lissabon-traktatens betydning for EUformandskabet, fx indførelsen af en fast formand for Det Europæiske Råd. Vores konklusion er, at det er forkert at betragte EU-formandskabet som en rent praktisk rolle, men at der samtidig er grænser for, hvor indflydelsesrig posten er.