Redaktionelt forord - Blom-Hansen, Jens; Dagnis Jensen, Mads (Samfundsøkonomen, 2025)
Hvert halve år overgår formandskabet for Rådet for Den Europæiske Union til et nyt medlemsland, der får ansvaret for at tilrettelægge og lede møderne. Den 1. juli 2025 er det igen Danmarks tur til at påtage sig denne opgave. Det er en rolle Danmark har erfaring med fra syv tidligere formandskaber. Hvert formandskab er dog unikt, formet af de skiftende politiske og økonomiske vinde, der blæser i Europa og globalt. Når Danmark overtager formandskabet den 1. juli, skal det navigere i en svær geopolitisk virkelighed med brandvarme konflikter og usikre alliancer. Det kalder på øget strategisk autonomi for EU, hvilket forudsætter en forbedret europæisk konkurrenceevne til at betale for den. Dette temanummer sætter netop fokus på EU-formandskabet med vægt på Danmark, både historisk og aktuelt, og belyser det fra såvel teoretiske som empiriske vinkler gennem en række artikler.