Private bankers pengeskabelse – belyst ud fra en episode i 1600-tallet med Londons guldsmede - Ravn, Ib (Samfundsøkonomen, 2014)
Gennem kredit- og långivning bidrager private banker til at øge pengemængden og blæse finansbobler op. Hvorfra kommer bankernes særlige ret til pengeskabelse? Bl.a. fra de engelske guldsmede i 1600-tallet, der først lånte ud af deres guld, men snart fandt det mere lukrativt blot at udlåne gældsbeviser på fi ktivt guld.