Redaktionelt forord - Kærgård, Niels (Samfundsøkonomen, 2017)
»Når bønderne har penge, har alle penge«, sagde man for mange år siden. Da var landbruget Danmarks hovederhverv. I løbet af 1950’erne overhalede industrien landbruget som vort største eksporterhverv, og så sagde vi: »Man kan ikke leve af at klippe hinanden«. Men også det er ved at være længe side. Nu lever vi faktisk af handel og service; det er under 15 procent af den danske arbejdsstyrke, der er beskæftiget i landbrug og industri. Det er altså meget længe siden, at landbrug, skovbrug og fiskeri var de erhverv, danskerne levede af. Det er der mange, der ikke rigtigt har opdaget. Axelborg og Dansk Industri er stadigt vore mest magtfulde erhvervsorganisationer, men de har jo også pustet sig op ved at medtage store områder uden for deres oprindelige interesseområde, »fødevareklyngen« og de store servicevirksomheder.