Giv os nu den CO2-afgift - Holstein, Mia Amalie (Samfundsøkonomen, 2022)
I 2019 vedtog regeringen en national målsætning om en 70 pct. reduktion af udledningen af drivhus-gasser på dansk jord i 2030. Blandt eksperter er der bred enighed om, at den bedste og billigste måde at nå det mål er ved at indføre en generel CO2-afgift på al CO2-udledning1. Selvfølgeligt er det derfor den vej, vi skal gå. Dog kan man diskutere om den nationale målsætning, som sætter fokus på reduktioner på dansk jord, er ambitiøs nok. For CO2 kender som bekendt ikke landegrænser. Og det er ikke hensigtsmæssigt, hvis vi indfører en politik, som alene bevirker, at de største klimasyndere enten flytter til udlandet eller bliver udkonkurreret af udlandet. De oplagte eksempler på det er landbruget og Aalborg Portland, der alt andet lige vil stå for sammenlagt 60 pct. af udslippet i 20302, hvis de ikke reducerer deres udledning. For nok vil fx en udflytning af Aalborg Portland bidrage til at opfylde den nationale målsætning om en 70 pct. reduktion på dansk jord, men det vil ikke føre til en global reduktion af drivhusgasser. Samtidigt vil det koste danske arbejdspladser og skatteindtægter. SMVdanmark ønsker at sætte ambitionen højere end den nationale målsætning. Vi ønsker at bidrage til, at vi reducerer danskernes globale CO2-aftryk, dvs. at vi tager højde for det, man kalder CO2-lækagen.