Grønlands placering i rigsfællesskabet gennem de seneste årtier - Janussen, Jakob (Samfundsøkonomen, 2022)
Først gennemgås bruddet i den danske stats daværende paternalistiske holdning over for kolonien Grønland i årene kort tid efter 2. verdenskrig. Der blev foretaget massive investeringer i infrastruktur som elektrificering, vandforsyning, kajanlæg mv., og statens engagement i de produktive erhverv blev meget omfattende. I dag gælder tilsvarende for selvstyrets engagement. Dernæst beskrives baggrunden for Grønlands ønske om hjemmestyre, uenighederne mellem de grønlandske og danske politikere på nogle områder samt principperne bag Grønlands hurtige overtagelse af sagsområder fra staten efter 1989. Selvstyreordningen, der trådte i kraft i 2009, adskiller sig på flere punkter fra hjemmestyreordningen. Efterfølgende er Grønlands overtagelse af nye sagsområder fra staten praktisk taget gået i stå, og der ses på årsagerne hertil. Afslutningsvis omhandles den igangværen