Hvor kommer AI-markeder fra? - Seabrooke, Leonard (Samfundsøkonomen, 2026)
Med udgangspunkt i den økonomiske sociologis grundtanke om, at markeder opstår, når producenter har nok viden om hinanden til at kunne etablere relativt stabile handlemønstre, undersøger denne artikel, hvordan AI påvirker sådanne mønstre. Altså, hvordan former AI eksisterende markeder, og hvordan skabes nye AI-markeder? Ud fra tre empiriske eksempler identificeres internt forbundne kampe om ekspertise, status og kontrol, hvis konkrete udmøntning i relation til AI styrer markedsdannelsen. AI-markeder opstår, når 1) der gives autoritet og moralsk legitimitet til algoritmisk klassificering i nogle markedskontekster og ikke andre; 2) der skabes vurderende infrastrukturer, som oversætter rodet data til markedsprodukter og -priser; og 3) der i udviklingen og implementeringen af AI-produkter og -services pågår asymmetriske forsøg på at centralisere kontrollen over data og markedspositioner.