AI, den adaptive drejning og forskydningen af pressens publicistiske funktion - Møller Hartley, Jannie (Samfundsøkonomen, 2026)
Artiklen argumenterer for, at indførelsen af AI-drevne systemer, såsom som prædiktive brugerdata, anbefalingssystemer og generativ AI, i nyhedsmedierne har skabt den adaptive drejning i journalistikken. AI-systemerne træder ind som en medierende aktør i relationen mellem presse og offentlighed og medproducerer “nyhedsstrømmen” for den enkelte nyhedsbruger. Med Stuart Halls encoding/decoding-model (1980/1989) som teoretisk ramme viser artiklen, at denne adaptive drejning indebærer en delvis sammenfletning af indkodning og afkodning-processer samt en forskydning af pressens institutionelle rolle, normer og værdier. Dette kan ses på fire niveauer – et materielt, et normativt, et kommercielt og et epistemisk niveau – og konsekvenserne heraf kan forstås som et spørgsmål om pressens ændrede publicistiske rolle som demokratisk institution.