Danmarks rugbrødsformandskab for EU i 2012 - Dagnis Jensen, Mads (Samfundsøkonomen, 2025)
Denne artikel analyserer det danske EU-formandskab i første halvår af 2012 ved at undersøge hele processen, inddelt i fire faser: indledende forberedelser, intensiv planlægning, udførsel, og overdragelse samt evaluering. Artiklen udvider dermed perspektivet fra tidligere forskning, der primært fokuserede på selve udførselsfasen. Under navnet et ”rugbrødsformandskab” fokuserede Danmark på økonomisk mådehold, effektivitet og konkrete resultater i en periode præget af økonomisk krise og institutionelle ændringer efter Lissabontraktaten. Analysen belyser kontekst, centrale aktører, gennemførelse og resultater for hver fase og konkluderer, at den systematiske tilgang bidrog til en positiv vurdering af Danmarks formandskab blandt andre medlemsstater og EU’s institutioner.