Ændrer kønskvoter kvaliteten af vores politikere? - Synnøe Lyder Hermansen, Silje (Samfundsøkonomen, 2024)
Debatten om kønskvoter i politik bliver ofte fremstillet som et normativt dilemma. På den ene side argumenteres der for, at kvoter er nødvendige for at adressere kønsdiskrimination i vor politiske rekruttering og dermed give kvinder plads i politiske beslutningsrum. Dette kan ses i et individuelt perspektiv, hvor kvoter giver lige chancer til kvinder og mænd for at deltage i politik. Men fra et demokratisk perspektiv kan det også knyttes til repræsentation. Forskere har derfor set på, om kvindelige politikere fremmer anden politik end deres mandlige kolleger, og om kvinders interesser er bedre repræsenteret af kvindelige politikere. Forskningsresultaterne på området er dog blandede.