Kvinder lider - mænd dør - Lindahl-Jacobsen, Rune (Samfundsøkonomen, 2024)
”Kvinder lider, mens mænd dør” – dette er en oneliner, der beskriver kønsoverlevelsesparadokset, som på engelsk kaldes ”the male-female health survival paradox”. Paradokset er, at selvom mænd generelt er stærkere end kvinder og har en bedre fysisk funktionsevne, så lever kvinder længere end mænd. Men kvindernes ekstra leveår er ofte kombineret med dårligt helbred. Mænd derimod dør hyppigere af deres sygdomme og lever generelt kortere tid end kvinder. Det er en ulighed, som gør sig gældende ikke bare i Danmark, men i hele verden. Der er foreslået en række forklaringer på dette paradoks, og artiklens formål er et beskrive en række af de undersøgelser, vi har foretaget, som peger på forskellige væsentlige faktorer, der har haft og har indflydelse på kønsoverlevelsesparadokset.