Smart stat på afveje? Dansk EU-diplomati mellem indenrigspolitik og europæiske stormagter - Grøn, Caroline Howard; Rogaczewska, Natalia Anna (Samfundsøkonomen, 2013)
En væsentlig del af den diplomatiske praksis udspiller sig i Europa. Forskere har i de senere år påpeget fordelene for især små stater af at følge en såkaldt smart stats-strategi i EU-regi. Denne artikel giver et eksempel på sådan en strategi, samtidig med at den pointerer dens begrænsninger og viser, hvordan uformelle spil kan spilles ud af hænderne på en lille stat. Som case bruges smart regulerings-området, der viser, hvordan et regeringsskift i Danmark og den politiske dagsorden hos særligt én stor allieret påvirkede graden af en smart statsstrategis succes.