Redaktionelt forord - Wivel, Anders (Samfundsøkonomen, 2015)
Den amerikanske verdensorden er, som påpeget af en af de mest fremtrædende analytikere af USA’s udenrigspolitik Joseph S. Nye, baseret på et paradoks. På den ene side fremstår enesupermagten som den klart stærkeste magt i det moderne statssystems historie, når vi måler på traditionelle magtkapabiliteter som territorium, befolkningsstørrelse, bruttonationalprodukt og militærudgifter. USA er den første enesupermagt i det moderne statssystems historie og den stærkeste magt siden Romerriget.