Redaktionelt forord - Kærgård, Niels; Ploug , Niels (Samfundsøkonomen, 2015)
Indkomstfordeling, økonomi og politik Det er lidt mærkeligt med indkomstfordelingen; den er helt central i den politiske debat, men økonomisk teori har meget lidt interessant at sige om denne variabel. Fra tidernes morgen er politik i høj grad »klassekamp«, dvs. interessevaretagelse for bestemte grupper. Erhvervsgrupperne definerede så at sige de politiske partier. Venstre varetog gårdejernes interesser, Socialdemokratiet arbejdernes, De Radikale husmændenes og skolelærernes (de intellektuelles) og de Konservative de velstillede og det bedre borgeskabs. I dag er det ikke så simpelt, men der er dog ingen tvivl om, at f.eks. Dansk Folkeparti kæmper for de ældres sag, og Enhedslisten for f.eks. de studerendes. Socialdemokratiet står arbejderklassen og fagbevægelsen nær, mens arbejdsgiverne og Dansk Industri støtter blå blok. Så interessekonflikter og »fordelingen af kagen« er stadig i centrum af den politiske debat.