Redaktionelt forord - Krarup, Signe (Samfundsøkonomen, 2023)
I 2020 vedtog Danmark en klimalov med konkrete mål for reduktionen af drivhusgasser i 2030 og en hensigt om at være klimaneutralt senest i 2050 for at kunne leve op til Parisaftalens målsætning. Klimahensynet var det afgørende argument for den grønne omstilling af vores energiforsyning, som nu er i gang. Med Ruslands invasion af Ukraine blev det imidlertid tydeligt, at denne omstilling haster, ikke kun pga. klimaet, men også for at sikre en stabil og sikker energiforsyning. Pludselig stod Danmark og mange andre lande midt i en energikrise, vi ikke havde set mangen til siden 70’erne. Og hvor en høj forsyningssikkerhed ikke længere var en selvfølgelighed.