Hvad er folketingsvalglovens arealfaktor? - Elklit, Jørgen (Samfundsøkonomen, 2023)
Arealfaktoren er det element i folketingsvalglovens forholdsmæssige fordeling af kredsmandater og tillægsmandater på henholdsvis storkredse og landsdele hvert femte år, som sikrer, at Grundlovens krav om, at der ved kredsinddelingen også skal tages hensyn til befolkningstæthed, bliver opfyldt. Kravet om hensyntagen til befolkningstæthed kom ind i Grundloven i 1915, som ikke kun indførte valgret for kvinder, men blandt andet også en form for forholdstalsvalg. Artiklen beskriver baggrunden for Grundlovens krav, ser på udviklingen i betydningen af arealfaktoren og viser også, hvilke medlemmer af Folketinget 2019-2022 der primært kan takke arealfaktoren for, at de i 2019 opnåede valg til Folketinget.