Mobilitet og agglomeration i Danmark - Knudsen, Elias Stapput; Pilegaard, Ninette (Samfundsøkonomen, 2023)
Transportinfrastruktur bruges til at forbedre tilgængelighed i nærområder og til at knytte områder af landet sammen. Der er ofte fokus på tidsbesparelser for trafikanter og på potentialet for udvikling af nye bolig- og erhvervsområder samt øget sammenhæng mellem eksisterende, når ny infrastruktur besluttes. Ser man over tid, viser det sig, at rejsetidsbesparelser ofte veksles til nye og bedre muligheder for aktiviteter for den enkelte, for virksomheder og for samfundet. Disse muligheder kan desuden føre til agglomerationseffekter, produktivitetseffekter ved øget tæthed, der er en kilde til yderligere gevinster ved øget tilgængelighed. Sammenhængen mellem tæthed eller tilgængelighed og produktivitet er blevet påvist mange gange og er også estimeret i Danmark. Denne kan bruges til at beregne værdien af agglomerationseffekterne som supplement til de samfundsøkonomiske analyser af transportprojekter