Gilgameš-epet. Kosmologi og antropologi - Jensen, Hans J. Lundager (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 1983)
Gilgameš' Epik er traditionelt set blevet analyseret ud fra to synsvinkler: På den ene side er det historiske synspunkt blevet anvendt til at belyse tidligere skriftlige og mundtlige overleveringer om Gilgameš', og på den anden side det interne tematiske synspunkt har været anvendt til at bestemme epiken rækkefølge og dens behandling især temaer som "død" og "venskab". Denne artikel viser - med behørig henvisning til og kritik af Th. Jacobsens analyse i "The Treasures of Darkness" - at en ensidig interesse i epikkens syntagmatiske dimension er reduktiv. En todimensional analyse er foreslået som en alternativ løsning. En sådan analyse illustrerer, hvordan et univers (en ideel model, endnu ikke afsluttet inden for sin egen referenceramme) er udfoldet i løbet af fortællingen. Moralen af epikken er, at menneskeheden må finde sin plads i dette univers, mellem dyr og guderne, mellem himmel og helvede og mellem udødelighed og død.