Fiktionsbaseret religion - fra Star Wars til jediisme - Davidsen, Markus (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2011)
Jediismen er en ny religion, der bygger på George Lucas’ Star Wars-film. Kernen i jediismen er medlemmernes identifikation med jedi-ridderne fra Star Wars, troen på, at Kraften eksisterer uden for det fiktive univers, samt rituel interaktion med Kraften. På baggrund af en analyse af syv jediistiske gruppers hjemmesider skitserer artiklen jediismens selvforståelse med fokus på selv-identifikation, læren om Kraften, praksis og etik samt forhandlingen af forholdet til Star Wars. Endvidere argumenteres for, hvorfor jediismen må fortolkes som en religion og ikke blot som et fanfænomen. Endelig foreslås kategorien ’fiktionsbaseret religion’ introduceret i religionsvidenskaben som betegnelse for en række nye religioner baseret på ‘fiktive religioner’ indlejret i fiktionstekster.