Ph.d.-afhandling om Arstides' hellige taler - Christensen, Lisbeth Bredholt; Davidsen, Ole (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2003)
<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 14.2pt 1.0cm 42.55pt 2.0cm 70.9pt 3.0cm 99.25pt 4.0cm 127.6pt 5.0cm 155.95pt 6.0cm 184.3pt 7.0cm 212.65pt 8.0cm 241.0pt 9.0cm 269.35pt 10.0cm 297.7pt 11.0cm 326.05pt;">Det følgende er en skitse af mit arbejde med den selvbiografiske fortælling Hieroi Logoi – Hellige Taler (herefter HT) – af den græske taler og intellektuelle Aelius Aristides (117-181 e.v.t.). Teksten tematiserer, hvordan religion i det 2. århundrede ikke længere alene var et spørgsmål om kultisk praksis, men at religion i form af et personligt gudsforhold blev knyttet sammen med selvfortælling og identitet. <p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 14.2pt 1.0cm 42.55pt 2.0cm 70.9pt 3.0cm 99.25pt 4.0cm 127.6pt 5.0cm 155.95pt 6.0cm 184.3pt 7.0cm 212.65pt 8.0cm 241.0pt 9.0cm 269.35pt 10.0cm 297.7pt 11.0cm 326.05pt;">Aristides er kendt som antikkens største sygdomstilfælde. Som 27-årig blev han første gang så alvorligt syg, at han for en årrække blev uarbejdsdygtig. HT er en beskrivelse af, hvordan han gennem et halvt liv led af utallige sygdomme, og hvordan de i perioder på det nærmeste invaliderede ham. Dermed blev hans selvopfattelse til et problem. <p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 14.2pt 1.0cm 42.55pt 2.0cm 70.9pt 3.0cm 99.25pt 4.0cm 127.6pt 5.0cm 155.95pt 6.0cm 184.3pt 7.0cm 212.65pt 8.0cm 241.0pt 9.0cm 269.35pt 10.0cm 297.7pt 11.0cm 326.05pt;">Nok så vigtigt er det dog, at HT også er en ‘frelseshistorie’, som beskriver, hvordan lægeguden Asklepios igen og igen (men aldrig én gang for alle!) har helbredt Aristides, reddet hans liv og hjulpet ham med hans talervirksomhed, så at han blev en endnu bedre og endnu mere populær taler, end han var før sygdommene satte ind. HT er dermed en beretning om, hvordan Aristides på én gang oplevede, at hans helbred svigtede og hans ‘ånd’ blev større.