Hopi-indianernes kosmografiske forestillinger på tredie mesa, Arizona - Geertz, Armin W. (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 1983)
Formålet med denne artikel har været at illustrere, at tidligere forsøg på at fortolke Hopi kosmologi postulerer en enkelhed, som det indfødte bevismateriale ikke tillader. At reducere alt til polar binære filer hverken er nyttigt eller tilrådeligt. Ved at koncentrere sig om kosmografi alene har jeg illustreret de involverede kompleksitet. Jeg har fundet ikke blot dualitet, men også flere variationer af verdens akser, verdens centre og modsatrettede verdener. Desuden ved kortvarigt at studere roller forfædres og katsinas' inden for de ceremonielle og rituelle sammenhænge, har jeg peget på to af de grundlæggende sammenhænge, der synes at integrere de forskellige kosmografiske modeller. Endelig har jeg antydet i mine konklusioner, hvor man kan lede efter de mulige årsager til sådanne divergerende kosmologiske modeller.