Asketen og forfædrene: et indisk fortællingsmotiv - Sand, Erik Reenberg (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 1983)
Denne artikel henleder opmærksomheden på et narrativt motiv, der findes flere steder i Mahabharata og i Puranaerne vedrørende en asket, der møder sine forfædre. Efter en gennemgang af L. Dumont og WD O'Flahertys teorier om den strukturelle opposition fundet i hinduismen mellem asketers religion og gruppens eller samfundets religion viser forfatteren, hvordan det pågældende motiv passer ind i denne opposition og tilføjer det nogle nye eskatologiske perspektiver. Desuden foreslår han, at dette motiv viser, at en af de førende kræfter, der motiverer religion i gruppen, er tanken om familien og afstamning, samt behovet for deres kontinuitet både her i denne verden, ved at producere nye familiemedlemmer, og i den næste verden, ved at give gaver og mad til forfædrene.