Livsdrik og vidensdrik - Schjødt, Jens Peter (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 1983)
Denne artikel beskæftiger sig med et tema af allerstørste betydning i før-kristen skandinavisk religion, nemlig den måde, hvorpå det er muligt at få overnaturlig eller numinøs viden. Mit udgangspunkt er myten om Kvasir og Odins tyveri af visdommens mjød. Ved at analysere mytens horisontale struktur er det muligt at vise, at vi bliver konfronteret med nogle vigtige binære modsætninger: indsigelsen mellem de to faser, før og efter tyveriet, svarende til passiv og aktiv, mytisk fortid og mytisk nutid; og til to slags "verdener" - denne og den anden - hvor den "anden verden" er karakteriseret som et sted for latent overnaturlig magt og viden, og "denne" verden (Odins og Asernes verden) er karakteriseret som den dynamiske og kreative kategori. Alt dette svarer til vilkårene liminalitet - ikke liminalitet af Victor Turner, og følgelig til symbolikken i ritual, især til overgangsriter med sin næsten universelle symbolik som indeholder sådanne elementer som død og opstandelse og tilegnelse af viden.