Den islamiske renaissance - Simonsen, Jørgen Bæk (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 1983)
Islams rolle i samfundet har altid været et meget omdiskuteret emne i den islamiske verden. Det hævdes i denne artikel, at dette skyldes det faktum, at islam er mere end religion i snæver forstand af ordet. Det er dīn wa Dawla ("religion og regering"). På grund af dette, er islams rolle blevet diskuteret i den islamiske verden lige siden grundlæggelsen af det første islamiske imperium. I Vesten var det dog almindeligt i 50'erne og 60'erne at tale om islams faldende rolle i Mellemøsten. Først ved undergang Pahlavis kom der opmærksomhed på den stigende og aktiv rolle i Islam. Denne "islamiske renæssance" blev en synlig faktor i den islamiske verden fra slutningen af 60'erne på grund af flere ting: a) den manglende syntese mellem modernistiske tendenser og de ​​traditionelle religiøse overbevisninger hos flertallet af muslimerne, b) de uløste strukturelle problemer i økonomierne i den arabisk-islamiske verden, c) voksende sociale problemer - først og fremmest i de store byer i den islamiske verden, d) den såkaldte oliekrise i 1973 og den stigende betydning af lande som Saudi-Arabien, hvor traditionel islamiske værdier er bevaret, og e) påvirkning af den iranske revolution på resten af ​​den islamiske verden. Da ingen af ​​disse forudsætninger vil ændre sig i løbet af en kort periode, er den faktiske islamiske tendens dømt til at vare et stykke tid fremover.