Religion og politik i den unge danske enevældes selvforståelse - Stenbæk, Jørgen (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 1983)
Denne artikels fortolkning af forholdet mellem religion og politik i selverkendelse af det tidlige danske arvelige enevælde er baseret på to typer af tekster, nemlig på den ene side lovtekster og på den anden side tekster fra ceremonier om kongens egen person, primært kroningsceremoni. Man registrerer en lille spænding mellem den lovgivende og den kirkelige forståelse af enevælden, men karakteristisk for begge typer af tekster er, at de specifikt bundet Kongen til lutherske kristendom som defineret af den augustinske bekendelse. Kongen havde ingen myndighed over den lutherske Creed, men det var hans pligt at sørge for, at hans undersåtter forblev tro mod denne Creed.