At være eller ikke at være luthersk - Nielsen, Marie Vejrup (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2012)
Denne artikel undersøger dannelsen af normative diskurser i tekster, der benytter henvisninger til Luther eller luthersk i den danske offentlige debat. Artiklen er baseret på et forskningsprojekt, der afdækkede udviklingen i sådanne henvisninger i Jyllandsposten og Politiken fra 2000 til 2001. I forlængelse af projektet analyseres referencer til Luther/luthersk ud fra spørgsmålet om konstruktionen af ’ortodokse’ og ’kættersk’ positioner ud fra Jacques Berlinerblau og Gerd Baumanns overvejelser om dannelsen af forestillinger om egen identitet og andres identitet (en såkaldt selfing/othering-proces)i en moderne kontekst. Artiklen argumenterer for, at der finder en selfing/othering-proces sted i materialet ud fra identifikationen af tre diskurspakker der repræsenterer forskellige syn på sammenhængen mellem Luther/luthersk og værdier i det danske samfund i dag gennem analysen af cases med referencer til Luther/luthersk.