Migrant-buddhismer - Borup, Jørn (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2012)
Buddhismen vinder frem i vesten, både som kulturreligiøs migrantreligion og som spirituel praksis for konvertitter. Konkrete kontekster viser dog, at en sådan udvikling er flertydig, og at både vækst og krise forekommer. Med en lang tradition for multireligiøsitet og for forskellige former for migrantbuddhisme er Hawai’i som knudepunkt mellem Øst og Vest et interessant laboratorium for studier af religionens rolle og funktion i nutidig og historisk perspektiv. Artiklen analyserer relationerne mellem etnicitet og religion i en multikulturel kontekst og påpeger transformationer og strukturer som symptomatiske for generelle udviklingstendenser.